Reactie's stervensbegeleiding

Een bijzonder goede morgen Maurice,

Gisterenavond was de eerste heldere dag en avond na een week van regen en herfst stormen - uiteraard niet te vergeten dat het tevens een week was vol emotie, herinneringen, regelen en voorbereiden op afscheid nemen - en tijdens die heldere avond gisteren stond Karin, mijn vrouw, buiten een sigaretje te roken toen ze opeens zei: "Hans, kom eens buiten kijken" op het terras aangekomen zag ik dat er een heldere ster aan de hemel stond "dat is je vader die nog even toekijkt of alles goed gaat" ..... een mooie gedachte en een bijzonder moment.

Middels deze mail wil ik je, mede namens de rest van de familie, nogmaals bedanken voor de leiden van de plechtigheid gisteren op Eykelenburgh, we waren allen diep onder de indruk. Om over iemand die je eigenlijk niet kent en pas in de laatste fase van zijn of haar leven ontmoet en welke persoon jij vaak zelf niet meer mee kan spreken zo'n passende en ontroerende oecumenische dienst van te maken, chapeau !

Ons moeder/schoonmoeder was op latere leeftijd dementerend. Zij kwam daardoor in een verpleeghuis terecht. Hier maakten wij voor het eerst kennis met Maurice. Hij leidde in het verpleeghuis de kerkdienst. Toen moeders gezondheid achteruit ging, wilden we haar de laatste zegen laten geven. Al leidde Maurice helaas niet meer de katholieke dienst waren wij overtuigd dat hij de juiste persoon was. Vanaf dat moment werd ons duidelijk dat Maurice speciaal voor deze omstandigheden, waar de pater van de bezochte kerk buiten beeld was geraakt, de pastorale partner had opgericht. Maurice heeft onze moeder de laatste zegen gegeven en heeft moeder daarna nog 2 keer bezocht om samen met haar en de familie te bidden. De laatste keer zelfs 2 uur voor ze overleed. Maurice is in staat snel een situatie in te schatten en een ieder moed in te spreken. Bij het laatste afscheid van moeder heeft hij voor de familie een plechtigheid gemaakt bij het sluiten van de kist. Ook het koor, die hij voor ons geregeld had, was heel professioneel. De afscheidsdienst en zijn preek was heel mooi voordat moeder naar het graf werd gedragen. Van de begrafenisondernemer tot en met de rouwenden bij de begrafenis hebben wij alleen positieve woorden over Maurice gehoord.
Maurice is een echte steun met een warm hart. Wij zijn Maurice dan ook veel dank verschuldigd.

Familie Rong-Stoffer

 

Beste Maurice,

Mijn overleden vrouw, Inge, heeft al voor haar overlijden te kennen gegeven, dat ze graag met Maurice wilde praten. Ze kende hem van de uitvaartdienst van een van haar vriendinnen en die van haar moeder. Ze was diep onder de indruk van de wijze waarop Maurice inhoud gaf aan de dienst; niet specifiek religieus, maar wel christelijk, met een rustgevende stem en treffende woorden.

Maurice heeft met Inge gesproken, aan haar ziekbed, privé. Ook met de directe familie heeft hij gesprekken gevoerd. Hij heeft het acceptatie- en loslatingsproces geïnitieerd; was emotioneel, maar ook bevrijdend. Dit heeft geleid tot rust bij zowel Inge als bij haar directe familie en acceptatie van het onvermijdbare.

Ook de waardering voor en het vertrouwen in Maurice is in die dagen gegroeid, en daarmee het vertrouwen dat hij de man is om de uitvaartdienst van Inge te leiden. Dat heeft hij op een zeldzaam mooie manier gedaan. Waardering van alle kanten en alle gezindten.
Chapeau, en nogmaals heel erg bedank.

Wat ik jammer vind is, dat Maurice , na de uitvaartdienst, niets meer van zich heeft laten horen.

Met vriendelijke groet, mede namens mijn (klein)kinderen,
Hans Hoiting.

PS. Als je tijd en zin hebt, kom dan eens langs voor een "babbel". Voor jou staat de koffie altijd
klaar.

Beste Maurice;

Het is al weer een tijd geleden dat je Dineke en ons hebt begeleid in een zeer moeilijke periode, echter wil ik je nog steeds bedanken.

Dineke heeft jou leren kennen in het verpleeghuis, waar zij als verpleegkundige werkte. Zij was altijd onder de indruk hoe je dementerende en stervende mensen begeleidt.

Op het moment dat wij te horen kregen dat zij zelf ongeneeslijk ziek was, gaf zij aan een gesprek met je te willen hebben. Zij heeft je dan ook gebeld. Je was er direct, niet alleen voor haar, maar ook voor haar omgeving.

In de vijf maanden van haar ziekte heb je veel met haar gesproken, waarbij de mens in de eerste plaats kwam en het geloof direct hierna. Ook heb je de dienst ter sprake gebracht, die gehouden is bij de begrafenis. Deze heb je samen met ons, geheel volgens haar wens uitgevoerd. Zelfs na zo"n lange tijd spreekt men nog over de dienst, terwijl er mensen van alle gezindten aanwezig waren. Je wist tijdens de dienst iedereen te raken.

Ook na haar overlijden hebben wij elkaar een aantal keren gesproken. Je had interesse hoe het met de kinderen en mij ging. Ik weet zeker, dat je er ook voor mij zult zijn wanneer het nodig is.

Maurice nogmaals bedankt.

Ser Stift

Tijdens de ziekte van mijn schoonmoeder en na haar overlijden is Maurice van der Put een hele grote steun voor ons geweest. Zijn bezoeken aan het Ziekenhuis aan haar en ook in het Verpleeghuis hebben haar kracht gegevens. Na samen gebeden te hebben, hebben we haar gezegend dit gaf haar veel rust. Ook de uitvaartdienst was erg bijzonder. Zijn teksten, muziek en aandacht voor ons hebben het verlies van een lieve Moeder en Oma gemakkelijker gemaakt.

De gesprekken met ons tijdens de ziekte van mijn man hebben voor mijn man veel betekend. De gebedsdienst bij het ziekbed van mijn man hebben ook op onze kinderen grote indruk gemaakt. Het was erg sfeervol met prachtige muziek en een heel mooi gedicht van Huub Oosterhuis.
De woorden tijdens het sluiten van de kist en tijdens de crematieplechtigheid hebben op ons en velen die aanwezig waren grote indruk gemaakt. Ook mensen die van huis uit niet met een geloof zijn opgegroeid hebben vele complimenten gemaakt over de manier waarop de uitvaartplechtigheid door Maurice is geleidt.
Samen met onze kinderen kijk ik terug op een droevige maar zeer bijzondere dag.

Gerrie van Zeijl